» عصرانه به صرف ذرت مکزیکی
۱۰ فروردین ۱۳۹۲
زمانی که به همراه دوستان خود در کنار خیابان و یا در نمایشگاه بینالمللی، ساعتی را به صرف ذرت مکزیکی با قهوه یا شیرکاکائو میگذرانی، شاید فکرش هم به ذهنت نرسد که این ذرت مکزیکی ابتکار یک جوان خلاق ایرانی آن هم یک جوان دانشجو و کارآفرین نمونه باشد.جوان برگزیده جشنواره خلاقیت، نوآوری و کارآفرین، ..
گفت وگو از علی البرزی
ترافیک سرسامآور روزهای آخر سال در پایتخت هم نمیتواند شوق دیدار با مبتکر ذرت مکزیکی را کم کند. پس از گذشت از دانشکدههای مختلف در خیابان امیرآباد شمالی به پارک علم و فناوری دانشگاه تهران میرسیم.
اینجا همان مکان ملاقات ما با مجید بحرینی جوان کارآفرین و نمونه است. زمانی که به همراه دوستان خود در کنار خیابان و یا در نمایشگاه بینالمللی، ساعتی را به صرف ذرت مکزیکی با قهوه یا شیرکاکائو میگذرانی، شاید فکرش هم به ذهنت نرسد که این ذرت مکزیکی ابتکار یک جوان خلاق ایرانی آن هم یک جوان دانشجو و کارآفرین نمونه باشد.مجید بحرینی، جوان برگزیده جشنواره خلاقیت، نوآوری و کارآفرین، فارغالتحصیل رشته کشاورزی است. گفتوگوی ما با این جوان کارآفرین را که در عصر یکی از روزهای آخر سال انجام شده است را در ادامه بخوانید.
**************************************
*مبتکر ذرت مکزیکی در حال حاضر مشغول چه کاری است؟
سالهای گذشته سالهای سختی برای من و دوستانم بوده است؛ به این لحاظ که همیشه فعالیتهای کارآفرینی من در کنار درس انجام شده است؛ به خصوص در یک سال گذشته که در مقطع دکتری برای اعزام به خارج بورسیه شدم و همین موضوع باعث شد که بسیاری از فعالیتهای جنبی من از جمله اداره شرکت، طرحهای کارآفرینی و… تحتتأثیر قرارگیرد.
زمانی که موضوع اعزام به خارج به علت مشکلات فراوان منتفی شد، فعالیت شرکت را با کمک تعدادی از دوستان از سر گرفتم و در حال حاضر مشغول گسترش فعالیتهای شرکت هستم.
*فعالیت شرکت شما و دوستانتان در چه محورهایی است؟
امروزه بحث نانو تکنولوژی و استفاده از آن در تمامی صنایع رواج پیدا کرده است و در تمام دنیا به این تکنولوژی روی آوردهاند؛ چرا که تکنولوژی نانو در تمامی رشتهها کاربرد دارد.
تکنولوژی نانو در بخش داروسازی، پرورش گیاهان دارویی و علوم آزمایشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد و استفاده از این تکنولوژی نیازمند استانداردسازی و ایمنسازی فضاها برای استفاده مصرف کننده وکاربر است که در شرکت ما به این موضوع توجه شده است و با اقدامات کارشناسی زمینه فعالیت و پژوهش را در زمینه فناوری نوین فراهم میکنیم.
*طرح ذرت مکزیکی چگونه به سرانجام رسید؟
در زمان برگزاری جشنواره خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی تعاونی دانشجوی دانشکده کشاورزی در فراخوانی از دانشجویان علاقهمند به شرکت در جشنواره و ارائه طرح دعوت کرد و من به همراه چهار نفر از دوستانم که همه آنها در حال حاضر در دانشگاههای مختلف کشور مشغول به تدریس هستند، طرح ذرت شیرین و یا همان ذرت مکزیکی که امروز در بازار مورد استفاده قرار میگیرد به این جشنواره ارائه کردیم.
بعد از یک سال تحقیقات روی این طرح، سرانجام این محصول را برای دریافت عکسالعمل بازار و میزان استقبال در میان عموم به بازار عرضه کردیم.
این محصول با توجه به طول دوره بارداری کم و رسیدن به محصول نهایی و عدم استفاده از سموم و مواد شیمیایی و کمک به سلامتی افراد بسیار مورد توجه و اقبال عمومی قرار گرفت.
*این محصول برای اولین بار در کجا عرضه شد؟
با مطالعاتی که با کمک تعدادی از دوستان انجام دادیم متوجه شدیم که هتلها و مسافرخانهها بهترین گزینه برای عرضه اولیه این محصول است.
در آن زمان بسیاری از مدیران هتلها و رستورانها این محصول را به صورت مشابه از کشورهای حاشیه خلیجفارس وارد میکردند که از لحاظ کیفیت بسیار پایین است.
بعد از عرضه اولیه، این محصول مورد استقبال مدیران هتلها قرار گرفت و آن را در صبحانه، داخل غذاها و انواع شیرینیجات استفاده میکردند و این موضوع تا جایی پیش رفت که علاوه بر مصرف داخلی این ذرت به خارج از کشور هم صادر شد و به تدریج هم در شهرها و در بین مردم به ذرت مکزیکی مشهور شد.
*به چه علت ذرت شیرین در ایران به نام ذرت مکزیکی معروف شد؟
تنها کشوری که در جهان مردم آن از این ذرت بسیار استفاده میکنند، کشور مکزیک است و به علت اینکه شیوه استفاده از آن در ایران بسیار شبیه به کشور مکزیک است در بین مردم به عنوان ذرت مکزیکی شناخته شده است.
*مختصات این محصول و چگونگی به عمل آمدن آن را بیان کنید؟
ذرت شیرین یا همان ذرت مکزیکی یکی از انواع ذرتهایی است که در چند سال گذشته در ایران کشت و مصرف شده است. پاپ کورن یکی از انواع ذرتهاست که مورد مصرف عمومی قرار میگیرد، سوئیت لکن یکی دیگر از ذرتهایی است که به عنوان مکمل غذایی استفاده میشود و در نهایت ذرت شیرین هم که در یک سال گذشته به عنوان محصول جدید به بازار عرضه شده است به عنوان یک غذای میان وعده استفاده میشود.
پس از انجام یکسری مطالعات کارشناسی و تیمی متوجه شدیم که در کشور ایران هم شرایط کشت و کار و برداشت این محصول وجود دارد و بازار هدفش خوب و متناسب است. شرایط کشت این محصول در ایران به دلیل شرایط آب و هوایی یکی از مزیتهای اصلی برای این کار بود و از طرفی وجود یک آفت در زمینهای کشاورزی کشور مکزیک باعث شد که این محصول در کشور ما بهتر و بیشتر از کشورهای دیگر رونق گیرد.
*طرح ذرت مکزیکی صرفهجویی ارزی و ریالی برای کشور در پی داشته است؟
با بررسیهایی که با دوستان و اساتید دانشگاه بر روی این پروژه انجام دادیم، متوجه شدیم که چنانچه حمایتهای مادی به ویژه وامهای بلند مدت برای تأسیس کارخانه و گسترش تولید این محصول در اختیار باشد میتوان به جرأت گفت که از خروج میلیاردها تومان هزینه از کشور جلوگیری میکند؛ چرا که در حال حاضر فقط مقدار محدودی از این محصول به خارج از کشور فرستاده میشود.
*در این کار با چه مشکلاتی همراه بودید و چگونه بر این مشکلات غلبه کردید؟
ما یک گروه چهار نفره متشکل از دانشجویان دانشگاههای مختلف کشور بودیم که از طرفی ارتباط با یکدیگر و جمع شدن سخت بود و از طرفی نبودن پشتیبانی مالی از جمله بزرگترین مشکلات ما در این مسیر بود اما من همیشه به این جمله که خواستن، توانستن است اعتقاد داشتهام و شخصاً با توکل به خدا و دعای پدر و مادر با توجه به امکانات کم توانستهام تا حد زیادی بر این مشکلات غلبه کنیم.
*مجید بحرینی برای آینده خود چه برنامهای دارد؟
تعدادی طرح و ایده دارم که میخواهم به نوبت آنها را اجرایی کنم که از آن جمله میتوان به طرح آبیاری مدرن در کشاورزی اشاره کرد؛ در صورتی که این طرح اجرایی شود مقدار بسیار زیادی در مصرف آب صرفهجویی میشود و امیدوارم که بتوانم این پروژه را با همکاری سازمانهای ذیربط اجرایی کنم.
*به عنوان یک جوان نمونه با همسن و سالان خود چه صحبتی دارید؟
به همه جوانانی که میخواهند وارد کارآفرینی و مباحث مرتبط با آن شوند، میگویم که نوآوری، هنر کشف آینده است و کارآفرینی ثمره این هنر است. بخش اول هر کاری ارائه ایده و طرح است و بخش دیگر و در حقیقت بخش اصلی اجرایی کردن آن است که یک پروژه با موفقیت به اتمام رسیده است.
بهترین زمان برای ورود به مباحث کارآفرینی زمان تحصیل است. در کنار درس میتوان سایر مهارتها را فرا گرفت و آنها را در زندگی به کار بست. از طرف دیگر کارهای گروهی و تیمی به ویژه در دوران دانشجویی میتواند با استفاده از تجربیات و مهارتهای افراد گروه نقش بسزایی داشته باشد.
منبع: جوان