روزهای اول بعضی از سربازان در زیر پتو با خودشون حرف می زدند، فکر کردیم دیوونه شدند! اما زمانی که تلفن همراه رو ازشون گرفتند تازه فهمیدیم ما بچه مثبت پادگان بودیم، چرا که همون قبل از ورود به پادگان تمام وسایل را تحویل داده بودیم…
علی البرزی
اشاره :
اگر سربازی نرفته اید و مانند بسیاری از جوانان در آستانه ورود به دوران شیرین خدمت سربازی هستید، حتما این گزارش را بخوانید. این گزارش شرح مختصر و برداشت هایی است از وضعیت سربازی در یکی از مراکز آموزشی نیروی زمینی ارتش . البته اگر سربازی هم رفته اید و این روزها در حسرت روزهای از دست رفته سربازی هستید و با خاطرات تلخ و شیرین آن دوران کلی حال می کنید، پیشنهاد ما به شما خواندن این گزارش است، چرا که بسیاری از خاطرات روزهای خوب سربازی برای شما زنده و تداعی می شود. این شما و این هم گزارشی، از مرکز آموزش ۰۱ نیروی زمینی ارتش.
***************************************************
*برداشت اول / عزیمت به پادگان ۰۱ ارتش
خورشید بیستمین روز از شهریور ماه هنوز به طور کامل از پشت رشته کوه های سر به فلک کشیده البرز بیرون نیامده و شهر در آستانه روزدیگری است و این طرف و آن طرف رفتن های مردم آغاز شده است که برای تهیه گزارشی از حال و هوای یکی از پادگان های آموزشی ارتش در ماه های آخر سال و وضعیت سربازان دراین پادگان، نوع آموزش ها و خلاصه همه چیز درباره یک پادگان عازم پادگانی در شرق پایتخت می شویم.
پادگانی که قدمتش به سال های دور می رسد و چندین نسل در این پادگان دوره مقدماتی و آموزشی بهترین دوران زندگی خود یعنی خدمت سربازی را فراگرفته اند و از این پادگان و حال و هوای سربازی در آن خاطرتان زیادی دارند. از نسل های دهه ۴۰ گرفته تا نسل دهه ۷۰ که این روزها دوره آموزش دو ماهه خدمت سربازی را در این پادگان می گذرانند، از حال و هوای سربازی در پادگان ۰۱ این واحد آموزشی یادگاری های فراوانی دارند. پادگانی که مهمترین و بزرگترین مرکز آموزش در ارتش به حساب می آید.
از دوربرگردان بعث در بزرگراه هجرت که به سمت اتوبان افسریه گردش می کنیم، تابلو و توپ جنگی بزرگی خودنمایی می کند. روی تابلو نوشته شده، مرکز آموزش ۰۱ شهدای نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران. برای ورود به این پادگان نظامی باید از درب مخصوص دژبانی عبور کنیم.
**************************************
*برداشت دوم / می خواهم گزارش تهیه کنم
بیش از ۱۵ دقیقه در اطاقک دژبانی پادگان برای اخذ مجوز ورود در انتظار می مانیم، هر چه به دژبان های پادگان می گوییم که برای تهیه گزارش آمده ایم، انگار نه انگار گوششان بدهکار نیست و یک کلام ختم کلام می گویند:«اینجا منطقه نظامی است باید هماهنگ بشه» جالب اینجاست که برای اخذ مجوز تهیه این گزارش از یک هفته قبل با روابط عمومی ارتش، حفاظت و حراست و هرجا که فکرش را کنید، هماهنگ شدیم، اما بازهم از ورودمان جلوگیری شد. البته این را هم باید پای نظم وانضباط و مقررات خشک نظامی گذاشت. شاید روحیه ما خبرنگاران با رویحه نظامی گری فاصله زیادی داشته باشد. اما بلاخله دژبانی پادگان به ما اجازه ورود می دهد.
**********************************
*برداشت سوم/ سلام فرمانده
پس از ورود به مرکز آموزش ۰۱ نیروی زمینی به همراه مسئول تبلیغات پادگان به دیدار فرمانده مرکز می رویم. فرمانده ای که به قول تعدادی از سربازان هم مهربان است و هم در زمان لازم بسیار عصبانی و با اقتدار.
هر چند که فرمانده برای انجام ماموریتی خارج از پادگان است، اما جانشین فرماندهی مرکزبه پرسش های ما درباره شرایط پادگان و نوع آموزش سربازان پاسخ می دهد. سرهنگ علی کرمی جانشین فرماندهی پادگان ۰۱ ارتش می گوید : در این مرکز تنها سربازان لیسانس، فوق لیسانس و دکتری حضور دارند و سربازان دیپلم و زیر دیپلم در پادگان ۰۲ آموزش می بینند.
از سرهنگ کرمی درباره شرایط سربازی در پادگان ۰۱ می پرسم، در پاسخ می افزاید: دوره آموزشی برای سربازان در این پادگان یک دوره فشرده آموزش رزم مقدماتی به مدت ۸ هفته است که در این مدت سربازان آموزش استفاده از سلاح انفرادی، تاکتیک های رزم انفرادی، نظام جمع و همه موضوعات پیرامون یک سرباز را فرا می گیرند.
جانشین فرماندهی پادگان ۰۱، ادامه می دهد: در این دوره سربازان از حالت شخصی گری به حالت نظامی گری تبدیل وضعیت می دهند و قرار گرفتن در این شرایط را تجربه می کنند تا بتوانند در زمان لازم درصحنه نبرد به مقابله با دشمن بپردازند. کرمی می افزاید : پادگان۰۱ دارای دو هنگ و ۶ گردان آموزشی است و در مجموع ۲ هزار سرباز در هر دوره آموزش های لازم را فرا می گیرند.
*****************************************
*برداشت چهارم/ به رنگ سربازی
به همراه سرهنگ کرمی جانشین مرکز آموزش ۰۱ به سمت آسایشگاه ها و میدان صبحگاه پادگان حرکت می کنیم. هنوز چند متری تا آسایشگاه سربازان باقی مانده که صدای سربازان بلند می شود:« بچه ها فرمانده داره می یاد، بچه ها خودتون رو جمع و جور کنید ، جناب سرهنگ داره می آید»
وارد آسایشگاه که می شویم، همه به احترام جانشین فرماندهی پادگان در کنار تخت های خود به صورت کاملا منظم در حالت ایست خبردار می ایستند و اسلحه های خود را در حالت پیش فنگ در مقابل خود نگه می دارند. پس از اینکه فرمانده فرمان آزاد باش را به سربازان می دهد، مشغول چاق سلامتی و گپ و گفت با سربازان دوره اموزشی پادگان می شوم.
مسعود کارشناس فناوری اطلاعات، اهل اصفهان است که دوره آموزشی خود را در این پادگان می گذراند. مسعود می گوید: سربازی شتری است که در خانه هر پسری می خوابد و هیچ جور نمی شود از دستش خلاص شد. درست مثل آش کشک خاله که چه بخوری و چه نخوری پایت است. این جوان اهل اصفهان با همان لهجه شیرین اصفهانی ادامه می دهد : من معتقدم که سربازی باید با توجه به جایگاه اجتماعی هر فرد تعریف شود.
یعنی صرف اینکه من کارشناس فناوری هستم، شما روزنامه نگاری، یکی دیگر پزشک است و دیگری مهندس دو سال عمرمان تلف نشود و تنها مدتی را با کلاغ پر و بشین پاشو وقتش تلف نشود. هر کس باید با توجه به جایگاه اجتماعی که دارد در ادارت و سازمان های گوناگون مشغول فعالیت شود تا بهترین بهره وری را داشته باشد.
*****************************************
*برداشت پنجم/ در گوشی های شیرین سربازی
درمدت یک ساعتی که در آسایشگاه های پادگان ۰۱ نیروی زمینی ارتش مشغول گفت و گو با سربازان بودیم. به نکات جالبی پی بردیم. زمزمه های سربازی در برخی موارد زیبا و جالب توجه است. مهدی یکی از سربازان اهل کرمانشاه است و فوق لیسانس معماری دارد، مهدی با همان لهجه کردی می گوید : قشنگ ترین حالت دوره آموزشی سربازی زمانی است که خاموشی می زنند، وقتی که می خواهی پس از یک روز پر کار بخوابی، هنوز سرت رو که نذاشتی رو بالش ، صدای خروپف همه بلند می شود. صدای خروپف سربازان هم با هم متفاوت است. برخی های خروپوف های کیلومتری دارند، تعدادی از سربازان هم خروپوف های هیولایی !
مهدی در ادامه به خاطره جالبی از روزهای اول اعزام به پادگان هم اشاره می کند: روزهای اول بعضی از سربازان در زیر پتو با خودشون حرف می زدند، فکر کردیم دیوونه شدند! اما زمانی که تلفن همراه رو ازشون گرفتند تازه فهمیدیم ما بچه مثبت پادگان بودیم، چرا که همون قبل از ورود به پادگان تمام وسایل را تحویل داده بودیم.
*************************************
*برداشت ششم/ سرباز مامانی پادگان
اما این هم خاطره ای از محمد پزشک عمومی که دوره آموزشی را به همراه تعداد زیادی از پزشکان در این پادگان می گذراند.« در یکی از شب های اول حضور در پادگان یکی از بچه هایی که به شدت مامانی بود، نصفه شب که همه خواب بودند، بلند فریاد زد«مامان»! ساعت ۳ نیمه شب همه با این فریاد از خواب پریدند. بنده خدا شانس آورد خستگی اجازه نداد بریزیم رو سرش و حسابشو برسیم. اما فردای آن روز با برگزاری یک جشن پتو تمام آسایشگاه از خجالتش در اومدیم.»
********************************
*برداشت هفتم / وقتی که طبع شعرها گل می کند
البته در بین سربازان دوره آموزشی این مرکز جوانان شاعرهم پیدا می شوند. محسن یکی از همین سربازان خوش ذوق مازندرانی است. زمانی که با ما مواجه می شود، طبع شعرش گل می کند و می گوید: « خدایا بی شوهران را شوهر ده، بی زنان را زن ده و بی برادران را خواهرده و دستشوئی های پادگان را فن!
البته این طبع شعر در بین تعداد دیگری از سربازان هم وجود دارد، احسان کارشناس ادبیات هم در ادامه می افزاید: خداوندا پست های سربازی را کمتر گردان، همه سربازان را مرخص گردان، همه پسرها را صاحب زن و زندگی گردان و همسری مهربان به من عطا فرما.
*****************************************
*برداشت هشتم / من امین سرباز هستم
در تمام پادگان های نظامی و آموزشی یک واحد عقیدتی، سیاسی وجود دارد. واحدی که به باوربسیاری از سربازان نقش مهمی در فعالیت های پادگان دارد و از تاثیرگذاری ویژه ای درفعالیت های یک واحد نظامی برخورداراست.
گپ و گفت کوتاهی با حاج آقای عبدالحسینی مسئول عقیدتی ، سیاسی پادگان ۰۱ ارتش انجام دادیم تا با فعالیت این واحد مهم در ساز و کار نظامی پادگان بیشتر آشنا شویم. حاج آقایی که بین برو بچه های سرباز به حاج آقای عقیدتی مشهور است. سربازان حاج آقای عبدالحسینی را امین خود در مسائل گوناگون می دانند. موضوعی که خودش هم به آن تاکید می کند و می گوید: «بنده امین سربازان هستم.»
مسئول عقیدتی این پادگان می افزاید: واحدهای عقیدتی در تمام پادگان های ارتش وظیفه ترویج فرهنگ ارزش های اسلامی، راهنمایی و ارائه مشاوره های لازم به سربازان را بر عهده دارند.
عبدالحسینی می گوید: سربازان برای مسائل گوناگون از مسائل خانوادگی گرفته تا ازدواج و مشکلات پادگان به این واحد مراجعه می کنند و در بسیاری از موارد واحد عقیدتی از نفوذ و نقش خود استفاده کرده و توانسته به بهترین شکل ممکن مشکلات را برطرف کند.
البته مسئول عقیدتی پادگان ۰۱ نیروی زمینی ارتش به نکته مهمی هم اشاره کرد و ادامه داد: یکی از دستورالعمل های جدید که به همه واحدهای آموزشی ابلاغ شده است، تدوین و اجرای برنامه هایی برای آشنایی سربازان با تهدیدات جنگ نرم است که در این راستا فعالیت های فرهنگی گوناگونی از جمله کرسی های آزاد اندیشی و بحث و گفت و گو پیرامون مسائل روز دراین پادگان در حال اجرا است.
*******************************************
*برداشت نهم / میدان صبحگاه ، همه به خط همه به پیش
اما پس از گفت و گو با مسئول عقیدتی پادگان وارد میدان صبحگاه می شویم، اینجا دیگه شوخی بردارنیست، در این میدان نظم و انضباط حرف اول را می زند و همه باید در وضعیت کامل نظامی باشند. نظام جمع، رژه و تاکتیک رزم از جمله آموزش هایی است که سربازان در این میدان فرا می گیرند. محیطی بسیار خشک و نظامی که با محیط آسایشگاه قابل مقایسه نیست.
۴ هنگ از پادگان نظامی ۰۱ هر کدام در گوشه ای از میدان صبحگاه مشغول فعالیت هستند، قدم رو، یک دو سه خبردار، همه به خط همه به پیش. ستوان دوم محمد رضایی فرمانده یکی ازهنگ های مستقر در میدان درباره نوع آموزش ها به سربازان می گوید: اولین آموزشی که سربازان در این دوره ۲ ماه فرامی گیرند، رزم انفرادی و مهارت نظم و انضباط شخصی است.
رضایی می افزاید :، درحال حاضر نسبت به سال های گذشته نوع و شیوه آموزش ها بسیار بهتر شده است به صورتی که آموزش ها بر مبنای دستورالعمل های واحدی از سوی ستاد اجا ابلاغ می شود و براساس آن سربازان در طول مدت ۲ ماه آموزش های نظامی، عقیدتی،سیاسی و رزم انفرادی را فرا می گیرند.
***************************************
*برداشت آخر / جدایی ما از سربازان
خورشید به نیمه آسمان رسیده است که فرمانده میدان دستور پایان آموزش و راحت باش را به سربازان اعلام می کند. بیش از ۴ ساعت است که در یک پادگان آموزشی با سربازان و حال و هوای این پادگان همراه هستیم و زمان خداحافظی با سربازان و فرماندهان پادگان فرارسیده است.
سربازان با ژست های گوناگون برای گرفتن عکس یادگاری آماده می شوند. همه در کنار هم جمع می شوند و با سلاح های خود به سمت دوربین عکاس نشانه می روند و با صدای بلند فریاد می زنند: « ما هم برای دفاع از وطن آماده ایم ، تا زنده ایم رزمنده ایم»
منبع: ویژه نامه نوروزی جوان
[…] گزارش جهاد پرس به نقل از خبرنگار اجتماعی ، اگر سربازی نرفته اید و مانند بسیاری از جوانان در آستانه […]
سلام و درود
سپاس از سردبیری سایت
با سلام و خست نباشی گزارش شما تقریبا خوب بود ولی کمی هم نقص داشت وآن این بود که شما از مردم هم نظر خواهی کنید نه تنها از مسولین . با تشکر فراوان
سلام و درود بر شما
البته فکرکنم شما این گزارش را نخوانده اید و همین طوری نظری می دهید ،این گزارش درباره سربازی و دوران خدمت سربازی بود.
پیشنهاد می کنم مطالب را با دقت بیشتری بخوانید
موفق باشید