» حال و هوای کربلا در آستانه ماه رمضان
۱۸ تیر ۱۳۹۱
یکی از رسوم قدیمی مردم عراق و زائران شهرهای مختلف این کشور این است که یک هفته مانده به ماه رمضان برای تبریک فرارسیدن این ماه به ائمه اطهار با پای پیاده عازم کربلا و نجف می شوند..
علی البرزی
در آستانه فرارسیدن ماه رمضان، شهرهای کربلا و نجف هم حال و هوای دیگری دارد، مردم مسلمان عراق با برنامه های گوناگون به استقبال این ماه آسمانی و پربرکت می روند. این درحالی است که تولیت آستان مقدس حرم امام حسین(ع) و حضرت عباس (ع) هم علاوه بر برنامه های مختلف و متنوع دراین ماه برای مردم عراق، ویژه برنامه هایی را هم برای زائران ایرانی تدارک دیده است.
درحال حاضر«شیخ مهدی کربلایی» به عنوان نماینده آیت الله سیستانی در حرم امام حسین (ع) و «شیخ صبار»، تولیت آستان مقدس امام حسین(ع) و حضرت عباس (ع)، را برعهده دارد. «شیخ صبار»، تولیت آستان حرم امام حسین (ع) درگپ و گفتی کوتاه ضمن تشریح برنامه های حرمین مقدس امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) در ماه رمضان از ویژه برنامه ای در حرم امام حسین(ع) برای زائران ایرانی خبرداد.
به گفته شیخ صبار، در روزهای ماه رمضان پس از نماز ظهر و عصر جلسه قرآن در حرم امام حسین (ع) و جلسه مباحث دینی در حرم حضرت عباس (ع) برگزار می شود و علاوه بر این در این ایام هرروز در زمان افطارسفره های اطعام در صحن های حرم حضرت امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) برپا خواهد شد و از نمازگزاران و روزه داران با غذاهای مختلف پذیرایی می شود.
این غذا ها شامل سمبوسه ، مرغ، خرما و چای شیرین خواهد بود که در آشپزخانه حضرتی طبخ و به زائران و مردم عراق در ماه رمضان ارائه می شود. تولیت آستان مقدس امام حسین (ع) با بیان اینکه ویژه برنامه ای برای زائران ایرانی در ماه رمضان در حرم امام حسین(ع) برگزار می شود، افزود: این برنامه شامل ارائه مباحث دینی و سخنرانی های مذهبی است که با همکاری بعثه رهبری در عراق برگزار می شود. این برنامهها که همراه با کلاسهای آموزش احکام تلاوت قرآن همراه است روزانه در حرم امام حسین(ع) برپاست.
امکان حضور بانوان زائردر مراسم های حرم
به گفته شیخ صبار، این محافل درچهارسال گذشته اختصاص به آقایان داشته است که امسال با در نظر گرفتن جلسه مخصوصی در مدرسه امام حسین علیه السلام برای خواهران امکان حضور آنها نیز فراهم شده است.
وی افزود: از روز بیست و چهارم ماه مبارک مسابقات تلاوت و تجوید میان زائران ایرانی برگزار می شود که علاوه بر اهداء جوایز به نفرات برتر، از میان ممتازین افرادی جهت قرائت قرآن و اذان در صحن حرم امام حسین(ع) انتخاب می شوند. به تصریح تولیت آستان حرم امام حسین(ع) درماه های رجب و شعبان امسال حضور زائران ایرانی در کربلا و نجف نسبت به مدت مشابه چندین برابر افزایش داشته است.
بنابراظهارات شیخ صبار ، ماه مبارک رمضان در عراق معمولا ماه امنیت و آسایش است؛ اگر چه مزدور و تکفیریهای سرسپرده حتی حرمت این ماه را هم نگاه نمیدارند و هرگاه فرصت کنند به وسیله ماشینهای بمبگذاری شده و انفجار و خونریزیهای به ناحق این حرمت را میشکنند، اما در این ماه عراق به نسبت ماه های گذشته آرام تر است.
پیاده روی زائران و مردم عراق در آستانه ماه رمضان
جالب اینجاست که در آستانه ماه رمضان یکی از رسوم قدیمی مردم عراق و زائران شهرهای این کشور این است که یک هفته مانده به ماه رمضان برای تبریک فرارسیدن این ماه به ائمه اطهار با پای پیاده عازم کربلا و نجف می شوند.
این زائران در گروه های ۳ – ۴ نفره و یا به صورت خانوادگی عازم کربلا و نجف می شوند. این پیاده روی زائران، از شهر های بصره، کوفه، سامرا و کاظمین به سمت حرم امام حسین(ع) در کربلا و حرم حضرت علی (ع) در نجف انجام می شود. همچنین در طی مسیر هم مردم شهرها و روستا های حاشیه جاده با آب و مواد غذایی نذری از زائران پیاده پذیرایی می کنند.
جالب اینجاست که عراقیهای ساکن پایتخت قبل از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان به بزرگترین بازار قدیمی بغداد میروند و لوازم مورد نیاز در این ماه را خریداری می کنند.
عید فطر در عراق سه روز است
اما عید فطر در عراق به مدت سه روز تعطیل رسمی است و مردم از چند روز قبل برای آن آماده میشوند. آنها لباس جدید میخرند و غذای مناسب آماده میکنند تا در روز عید به میهمانان تقدیم کنند. مردم عراق نوعی کیک که آن را “کلیچه” مینامند برای این عید میپزند و جشن و شادی همگانی به راه میاندازند.
از مهمترین برنامه های عید فطر برگزاری نماز عید فطر است. بعد از نماز هم به دیدار یکدیگر میروند و بزرگترها به کوچکترها عیدی میدهند. خیابانها شلوغ است و مردم در حال رفت و آمد هستند. بچهها هم بازیهای مخصوصی در این روزها دارند. همچنین مردم فطریه را نیز به فقرا میدهند.
منبع: هفته نامه شما